Sună-ne: +40 741 514 393 

și programează-te la o vizită!

Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.

ROYAL FIZIO

person wearing gold wedding band
03 august 2022

MASAJUL DE RELAXARE SAU MASAJUL TERAPEUTIC

         Mă confrunt adesea cu atitudini din cele mai nepotrivite când mi se cere masaj de relaxare și eu spun sec: Nu fac așa ceva! Urmează întrebarea automată: De ce? Și apoi explicații nesfârșite.

Am avut abordări diferite. De la a explica ceea ce fac, la a expune diferențele dintre cele două, până la a spune că mai trebuie să mai trăiască și alții.

Oamenii nu mai aud/citesc ce urmează după cuvântul masaj, și cum ei știu că masajul înseamnă relaxare, uite că e gata confuzia care domnește peste toți. Nu ar fi o problemă pentru noi cei care oferim serviciile, zic că toți suntem de bună credință, că ne facem meseria cu simț de răspundere și  ştim cum să gestionăm situația. Trist este pentru cei care au parte de masajul nepotrivit.

Așadar vin cu câteva explicații, poate va ajuta măcar o mână de oameni.

         Ca o mică paranteză, sunt multe persoane care vin şi spun: Dacă ştiam ... atunci nu făceam alegerea asta! Tocmai pentru aceştia scriu aceste articole, pentru a fi informaţi complet şi corect, pentru a putea pune întrebări pertinente şi la obiect, pentru a face alegeri corecte legate de sănătatea lor, pentru a putea avea parte de cele mai bune rezultate.

Masajul de relaxare mai este numit şi RĂSFĂŢ, oferă o stare generală de bine prin eliberarea de endorfine şi serotonină, cu efect mai ales asupra psihicului. Masajul de relaxare este un masaj ce se aplică doar persoanelor sănătoase, se realizează pe întreg corpul şi sunt folosite în special manevre şi tehnici superficiale cu efect de relaxare. Mişcările uşoare, modul şi ritmul de aplicare a acestora sunt cele care creează efectul de relaxare generală cu efect asupra sistemului nervos. Circulaţia periferică este influenţată, dar la un nivel optim astfel nu pot să apară efecte nedorite. Timpul de aplicare este între 60 şi 90 de minute, dar alte tipuri de masaj relaxare (Ayurvedic, suedez) pot ajunge şi la 120 de  minute.

         Masajul terapeutic este un masaj care se poate aplica şi persoanelor sănătoase, dar cu preponderenţă persoanelor care suferă de diferite afecţiuni. Persoanelor sănătoase se aplică profilactic pentru a preveni apariţia unei afecţiuni. Masajul terapeutic se aplică regional şi se adresează tuturor straturilor de ţesut aflate în zona tratată. Da, unul dinte efectele lui este cel de relaxare, dar este vorba de relaxarea de tip detensionare locală a musculaturii, care era încordată. Să vă exemplific. O persoană sănătoasă care stă 8 ore la birou, va dezvolta minim o dealiniere a coloanei vertebrale pentru că stă cocoşat, lucrează la calculator şi are o mână pe mouse şi una la tastatură, poziţia pe scaun este una în care face presiune pe „ nada fundului”, etc. Aceste dezalinieri duc la contracturi musculare profunde. O astfel de persoană este un candidat perfect pentru un masaj terapeutic al spatelui. Se va lucra musculatura spatelui cu manevre specifice şi la final persoana va fi şi relaxată. Cel puţin aceasta este replica, dar asta nu înseamnă că a făcut masaj de relaxare. Timpul acordat este în funcţie de regiune de tratat şi variază de la 10 minute la 40 de minute.

         Mai poate face acea persoană şi un masaj terapeutic la nivelul picioarelor? Răspunsul este DA, a DOUA ZI. În aceeaşi zi NU! De ce? Pentru că intensitatea manevrelor şi masarea în profunzime pe puncte reflexe/ trigger dislocă o cantitate mare de sânge şi efectul de îmbunătăţire a circulaţie pentru acea zi (cât este normal pentru organism) este atins. Asta doar cu trimitere la sistemul cardio-vascular. Depăşirea lui va oferi o senzaţie de bine pentru câteva ore şi apoi apare o stare de rău: „ Parcă am fost bătut sau călcat de tren!” Dacă riscul maxim ar fi doar această stare de rău, nu ar fi o problemă, dar există efecte adverse care pot pune probleme grave, mai ales persoanelor care au anumite afecţiuni şi de ce să nu spunem că o persoană apararent sănătoasă care nu se „caută” periodic poate suferi de vreo afecţiune nediagnosticată şi masajul exagerat să exacerbeze totul, mai ales în cazul tensiunii arteriale.

Este posibil să evitaţi aceste neplăceri ştiind exact ce tip de masaj doriţi să faceţi. De asemenea pentru aplicarea unui masaj terapeutic cunoştinţele persoanei care îl aplică trebuie să fie temeinice, tocmai pentru a evita neplăcerile.

         Să auzim de bine!

Fizioterapeut Andreea Postolache