Sună-ne: +40 741 514 393 

și programează-te la o vizită!

Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.

ROYAL FIZIO

28 mai 2022

INTERVENTIA CHIRURGICALA REZOLVĂ HERNIA DE DISC?

         Indicația chirurgicală în cazul unei hernii de disc lombare sau cervicale ține de câteva criterii destul de bine conturate. Red flag–urile (stegulețele roșii) sunt destul de clare.

            Ce se întâmplă în hernia de disc?

          Din cauze diverse, de cele mai multe ori, apare un dezechibru muscular paravertebral sau unul ligamentar, mai rar osos. Acest dezechilibru poate fi pe o singură parte (dreapta, stânga, anterior, posterior) sau pe mai multe părți (anterior-dreapta, posterior-stânga, în ax/central).

Între două vertebre se găsește un disc intervertebral, popular disc, pastilă, amortizor, zgârci (cum îl percepe fiecare). Acest disc este format dintr-un inel fibros exterior, aflat la exterior și cum este logic va fi partea cea mai dură, care va înconjura un centru (mijlocul) – nucleul pulpos, care este asemănător cu un gel și care se găsește la interior. Exteriorul, inelul fibros, are mai multe straturi de fibrocartilaj (adică cartilaj fibros), straturile fiind aşezate ca la ceapă. Este alcătuit din colagen de mai multe tipuri și după cum știți colagenul este elastic. Doar că organismul nostru supra-inteligent are un tip de colagen mai dur așezat spre marginea inelului pentru a oferi un plus de rezistență, mai ales la forțele de compresiune – adică când două vertebre sunt supuse unei forțe care le face să se apropie. Celelalte tipuri de colagen mai puțin dure oferă un plus de elasticitate, așa cum este nucleul pulpos care ajută la distribuirea uniformă a presiunii exercitate asupra discului.

         Numărul de straturi ale unui disc intervertebral diferă de la o regiune vertebrală la altă, în funcție de rolul regiunii respective. Mai multe straturi oferă ca avantaj o rezistență mai mare, ca dezavantaj, clar va fi poziționat într-o zonă mai solicitantă cu risc mai mare de leziune și potențialul de refacere este limitat, adică foarte greu se poate reface 100%. Mai puține straturi oferă ca avantaj posibilitatea de refacere de 100% și ca dezavantaj o rezistență mai redusă, adică herniere mai rapidă.

Când apare un dezechilibru pe una din părți, presiunea exercitată pe disc nu mai este uniformă și în funcție de această presiune inelul fibros se va fisura mai devreme sau mai târziu. Mai târziu în acțiuni ușoare, dar repetitive ca statul prelungit în șezut, postură incorectă sau imediat în caz de traumatism direct, cum ar fi o fractură vertebrală într-un accident. Mecanismul este unul complex, dar încerc să îl prezint astfel încât orice persoană, avizată sau nu, să poată înțelege.  Odată spart inelul și menținută presiunea, conținutul, adică nucleul iese afară, migrează sau herniază. Și așa s-a născut o hernie. Cât de mult iese ... totul este în funcție de presiune. Deci totul este mecanic.

De unde apare durerea? Păi e simplu! Gelul ieșit va apăsa pe vecinii săi. Să înțelegeți că în corpul uman nu există spațiu liber, gol, toate minunile din noi stau foarte aproape unele lângă altele. Cei mai apropiați vecini sunt din două neamuri: neamul nervos, adică rădăcini nervoase – nervi, care ies din măduva spinării și însăși măduva spinării. Al doilea neam este cel osos, reprezentat de vertebre. Nu cred că trebuie să vă mai spun că neamul nervos are o structură moale și neamul osos o structură tare.  Și cum discul nostru a herniat pe cine credeți că va influența? Va arde? Va apăsa? Pe neamul nervos, care este teribil de sensibil și provoacă durere. O durere de nedescris.

                   Și așa avem o hernie și cu durere. Durerea va fi mai întâi la nivel local, apoi se poate extinde. De ce? Pentru că presiunea constantă pe formațiunea nervoasă,  poate leza nervul. Cu cât este nervul mai strâns cu ușa ( cu hernia) cu atât scapă din mână controlul din teritoriu, adică senzațiile normale și mișcările de pe piciorul reprezentat (asta ca exemplu strict pentru o hernie lombară).

Și când trebuie să mă operez? Cu cât este mai afectat piciorul, cu cât se apropie de laba piciorului, de degetele de la picior cu atât ești mai aproape de operație. Dacă mai există şi alte steguleţe roşii (semnale de alarmă), cu atât mai mult. Poți face ceva? Da. Multe. De la a amâna operația câteva zile pâna la câțiva ani, sau chiar să o eviți cu o calitate bună a vieții, adică fără dureri permanente.

Intervenția chirurgicală va îndepărta hernierea nucleului, va închide spărtura inelului fibros și va îndepărta riscul de leziune permanentă asupra neamului nervos, adică o pareză/paralizie. Discul reparat nu va mai avea aceeași înălțime, distanța dintre vertebre va fi mai mică, zona reparată rămâne sensibilă. Riscul de paralizie a fost ÎNDEPĂRTAT, cauza care a creat această ruptură a RĂMAS. Deci durerile pot rămâne, chiar dacă vor fi mult reduse și recidiva este una de așteptat.

                Recuperare lombară este necesară indiferent dacă hernia este operată sau nu. Reţineţi că doar 10% dintre herniile lombare au indicaţie operatorie, restul de 90 % putând fi rezolvate prin recuperare medicală corespunzătoare.

            Răspunsul este DA,  intervenția chirurgicală rezolvă hernia de disc care pune în pericol de lezare permanentă formațiunile nervoase. Restul în alte articole, plus că mizez pe capacitatea umană de a gândi.

             La bună vedere!