Sună-ne: +40 741 514 393
și programează-te la o vizită!
Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.
În afară de ceea ce medicul ortodont îți aduce la cunoștință, legat de apartul ortodontic, mai există o serie de semne și simptome pe care le vei experimenta mai mult sau mai puțin. aceste semne și simtome îți vor creea un disconfort suplimentar, chiar dureri atroce, ce pot să interfereze cu viața de zi cu zi.
Nici prin gând nu îți trece că tot ceea ce simți sau vezi la tine, ar avea cea mai mică legătură cu aparatul ortodontic.
Vestea bună este că există rezolvare, dar este bine de știut, că să le rezolvi când acestea apar sau să le iei în calculul tău financiar, când decizi că ai nevoie de un aparat ortodontic.
Malpozițiile dentare și maxilare sunt adesea interconectate cu alte dezechilibre ale corpului. De exemplu, o aliniere incorectă a dinților poate duce la tensiune musculară, dureri de cap sau probleme la nivelul articulației temporo-mandibulare (ATM). Aceste disconforturi pot provoca, la rândul lor, o serie de complicații sistemice, cum ar fi stresul cronic sau afecțiuni ale coloanei vertebrale, având în vedere că postura capului și a gâtului este influențată de alinierea maxilarului.
Cele mai des întâlnite simptome, mai ales în rândul adulților, sunt durerile de cap, care dacă la început poate cedează la medicamentație, odată cu trecerea timpului, situația se agravează și aduc la disperare persoana. Orice investigație se face, fie la medicul neurolog, oftalmolog, ORL-ist, RMN-uri, CT-uri, tratamente medicamentoase diverse, rezultatul este unul slab spre nul. Investigațiile vor fi cu rezultate bune, nu se va găsi nici o cauză care să explice durerile. Fiecare specialist vă v-a considera apt, poate obosit, stresat, dar sănătos tun. Și totuși, ție iți este rău… După luni de dureri și zeci de pastile, durerile rămân acolo, dar capul tău începe să fie tot mai greu. Ai zile în care simți că abia îl ții pe umeri. Simptomatologia nu se oprește aici. Totul exacerbează cu dureri de umeri, chiar amorțeli pe mâini. Dacă durerile de la nivelul articulației temporo-mandibulare, nu le percepi atât de mult (deși dacă s-ar interveni pe acestea, abia atunci ai realiza) și le pui doar pe bază modificărilor normale survenite în urma purtării aparatului ortodontic sau a zecilor de minute petrecute pe scaunul stomatologic cu gura căscată, probabil percepi o durere în zona urechilor. Atât durerile de cap, cât și durerile din zona peri-auriculară, pot fi însoțite de țiuit în urechi (tinitus), amețeli (vertij), ochi obosiți sau dificultate la înghițire (de exemplu înainte înghițeai pastilele fără efort, acum parcă îți rămân în gât). Alte simptome întâlnite la adulți sunt durerile lombare fără cauză precisă sau cu investigații ce nu indică patologie. Există un procent mic de persoane, care au un fond fiziologic rezistent la nivelul zonei cervicale și craniene. La acestea nu apar manifestări directe la acest nivel (asta nu înseamnă că zonele nu sunt vizate și suprasolicitate), problemele manifestându-se la nivel lombar.
La copii, pe lângă durerile de cap, ce au o frecvență mai redusă decât la adulți, se observă modificări ale mersului (calcă aiurea cu labele picioarelor) și/ sau accentuarea curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale (cifoză, lordoză, scolioză, cifo-scolioză), ajungându-se la modificări patologice complexe. Atenție, copii aveau aceste patologii înainte ca aparatul ortodontic să fie montat, acesta doar evidențiază problemele.
Specialiștii din cabinetul nostru vin în ajutorul tău cu soluții eficiente pentru aceste probleme. Reeducarea cervico-craniană integrată este abordarea noastră în cazurile acestea. În funcție de intensitatea, localizarea și de vechimea durerilor, se pot observa ameliorări semnificative de la prima ședință. Frecvența ședințelor este în medie de una pe săptămână, dar în situații mai severe se poate ajunge la 3-5 ședințe zilnice, apoi se răresc, ajungându-se ca la momentul zero, când nu mai există dureri, frecvența să fie de o ședință o dată sau de două ori pe lună sau o serie de 3-5 ședințe zilnice la 3 luni. În cazul copiilor, în special în scolioze sau cifo-scolioze, abordarea terapeutică diferă, cel mai indicat fiind aplicarea terapie Schroth.
În concluzie, este esențial ca malpozițiile dentare și maxilare să fie evaluate și tratate nu doar dintr-o perspectivă dentară, ci și dintr-o abordare holistică, având în vedere impactul pe care acestea îl pot avea asupra întregului organism. Intervențiile timpurii și corecte pot preveni nu doar problemele dentare, ci și disfuncții sistemice asociate, contribuind astfel la o sănătate generală optimă.